Oldalak

2011. május 11., szerda

Hány órából áll egy nap?

Látszólag van, akinek 25-ből, vagy még többől.
Biztos ismersz olyan embereket, akik mindig mindenhol ott vannak, és annyi dologgal foglalkoznak, hogy még felsorolni is lehetetlen.
Hogy csinálják? 
Hogy van mindenre idejük?

Igen a siker, ezen belül a sikeres üzlet egyik titka: a megfelelő időbeosztás.

De mi is az idő?
Filozófusok és bölcsek évszázadokon át próbálták megmagyarázni az időt.
Newton azt mondta, az idő abszolút, és megállíthatatlanul folyik, függetlenül a világmindenség létezésétől.
Leibnitz megfordította Newton meghatározását. Ezt mondta: "Az idő csupán az események egymásutánisága, és önmagában nem létezik."
Einstein Leibnitzet követte, amikor azt mondta, hogy "az időnek nincs azon események egymásutániságától független létezése, melyekkel mérhetjük a folyását". Ezután kidolgozta az "egyidejűségre" vonatkozó elképzeléseit. Azt mondta, hogy a vonat nem 7:00 órakor ér az állomásra, hanem akkor, amikor a kismutató eléri a hetet.
Az idő alapeleme az esemény.
Ahogy elolvasod ezt a leveled, az egy esemény. Időigénye van!  Szintén időigénye van minden dolognak, amit meg akarsz szerezni: a nyelvtudásnak, egy kocsinak, és igen, annak a nőnek vagy pasinak is.
Viszonylagos, hisz nem is egyforma gyorsan telik. Amikor várakozunk a fogorvosnál, akkor vánszorog, de ha a szerelmünkkel vagyunk, akkor repül. Valami, ami úgy él emlékeinkben, hogy végtelen. Lehet, de a te időd véges. Azt hiszed, hogy még rengeteg van belőle, de egyre fogy. Azt gondolod, hogy még végtelen számú szivárványt láthatsz, de nem. Lehet, hogy már csak ötöt, vagy kettőt. De nem olyan sok még harminc születésnap, még három jubileum, még két osztálytalálkozó... Tik-tak! Az óra csak jár.
Ha még akarod vinni valamire, akkor egy megfelelő idő van rá, hogy elkezd és ez a MOST! Vedd tudomásul: az idő nem más, mint az életed!  Ezért nagyon-nagyon drága kincs. Idő kell a teremtéshez is. Tehát az időd egyenlő a megteremtett javaiddal is. Nem mindegy tehát miként gazdálkodsz vele.
Az idő pénz, ezt mindenki tudja. Vajon gazdag az, akinek sok pénze van, de semmi ideje? Reggeltől estig dolgozik keményen, de a szeretteire és a hobbijára már nincs ideje. Ezért a pénz és az idő megfelelő értékű hányadosát nevezem én gazdagságnak. Magyarul, ha napi két óra munkával keresel havi 10 ezer dinárt, akkor gazdagabb vagy, mint aki havi 50 ezret keres, de napi 12 órát dolgozik minden áldott nap. Feltéve,ha az idődet értékre tudod fordítani. Az érték lehet anyagi is, de főleg pénzzel meg nem vehető dolgokra gondolok.
(Mennyit is érne pénzben kifejezve az az óra, amit a gyerekeddel töltesz, aki soha többé már nem lesz annyi idős, mint most?)

Az egyik legfontosabb a tervezés. A prioritások felállítása. Tisztában kell lennünk vele, hogy mi fontos és mi nem! Bizonyos dolgok függnek egymástól, de a megfelelő sorrend akár ki is tud iktatni néhány feladatot a sorból.
Drága időrabló a halogatás! Hányszor voltál már, hogy meg kellett írnod egy hivatalos levelet, de halogattad és ez a következményeket csak súlyosbította? 
Ezen kívül meg kell tanulni,hogy  hogyan alhatsz kevesebbet. Milyen módszerekkel fokozhatod a hatékonyságod? 
 Én akár heti két könyvet is ki tudok "olvasni" csak abban az időben, amit az átlagember rádió hallgatásra és tévé-nézésre  használ.
Ne feledd, ez az átlagember évi egy könyvet olvas.
Hát ilyen különbségek vannak azok között, akik tudatosan tervezik és használják ki az idejüket, és azok között, akik sodródnak az idő óceánjában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm megjegyzésed!